layanz~~

Friday, March 22, 2013

"DiHaNtAr kE PeRaNCis"

alhamdulillah....

sy mulakan entry kali ni dgn ucapan syukur pd Allah , selawat dan salam pd Nabi, dan di ikuti dgn bait2 kata dr lirik lagu

"kite hanya lah merancang, hanya tuhan menentukan"

semoga perancangan kite berada di awah perancangan Allah..:)..inshaAllah..

dlm kehidupan kite, kite mmg x lari dr DUIT...Doa..Usaha..Ikhtiar(bt pilihan)..Tawakal...
tanpa salah satu dr elemen tersebut, kehidupan kite tidak akan lengkap...


ape2 pon, kite kine yakin,setiap y berlaku atas muka bumi ini, adalah di bawah ilmu Allah SWT, dan di bawah pengetahuan Allah SWT..Allah SWT berkuasa atas segala sesuatu, dan makhluk langsung xde kuasa, serta Allah langsung tidak berhajat pd kite, malah hanya kite yg berhajat pd Allah SWT..:)

inshaAllah, entry kali ini, sy khas kan pd junior2 or kawan2, dlm berkongsi perjalanan hidup sbg pelajar y melanjut kan pelajaran di perancis

bermula dengan pemohonan biasiswa dr JPA atau biasiswa boleh bah MARA, sama ade melanjutkan pelajaran ke luar negara secara spesifik atau tidak,(seperti sy, sy mohon dlm bentuk general,dan Allah takdir dan hantar sy ke perancis, dan ade kes, pelajar y mmg mohon terus "kejuruteraan Perancis, dan terus sambung ke perancis)..ape2 pon,ini sume kehendak Allah,..

*utk info perbezaan antara biasiswa JPA dan biasiswa boleh ubah MARA, sy xde la selitkan dlm entry ni, so, mgkin rakan2 y lain leh bantu adik2 ni..:)

ok, kite teruskan isi entry ni...sudah tentu, utk dtg pd pemohonan biasiswa JPA atau biasiswa boleh ubah MARA, ia berkehendakan kpd kptsan SPM y agak mantop,so, adik2 atau kawan2 perlu lah  sgguh2 stdy dan menjadi pelajar yg membawa agama dlm pelajaran, serta bnyak kan doa dan sbg ny

yes...tidak di nafi kan , kelayakan utk sambung kejuruteraan di perancis tidak same berbanding mnyambung kejuruteraan di negara2 lain y hebat, sperti UK dan US...kelayakan ny agak rendah sedikit, so, kebarangkalian utk di terima smbung belajar di perancis agak tggi...sstengah pelajar, berazam utk ke luar negara, .."janji stdy ovc, soal bahasa,xde hal la"...hihi...

negara2 y agak mudah utk smbung kejuruteraan (kelayakan rendah, xstraigth A pon xpe) ,y sy thu, korea, jepon, german, perancis,...xsilap sy la,,,tapi, pape pon, setiap sesuatu ade susah senang ny

bermula dgn persedian bahasa dan asas kejuruteraan di MFI (malaysia france institute) selama 2 thun (+-20 bulan)  atau di INTEC(uitm Shah Alam) selama 3 mggu.

apabila lepas semua peperiksaan kelayakan utk di terbangkan ke perancis, baru la dpt "green light" utk cari brg, packing brg dan prepare brg utk fly..sekirany gagal, masih ade peluang utk smbung ke UTP, IPTA or IPTS local..atau sambung terus di MFI sendiri..utk dipl or degree...tp, besar la hati sy, dan gembira la sy, dan sy harap kan sume lepas, adik2 kene sgguh stdy, bnyak doa, supaya Allah mudahkan...bese ny kalo adik2 jg agama, jg pelajaran, Allah akan bantu...

secara jujur ny, abg lebih tertarik dgn prog di MFI, 2 thun persedian, then baru fly,paling best skali, adik2 sume berada dlm suasana tarbiah y baik, sbb suasana agama budak2 persedian di MFI agak baik la,n bile di terbangkan ke perancis pon, kawasan2 die pon baik n sesuai utk adik2,xde la sampai culture shock, so, adik2 dpt sambung pelajaran, dan adik2 dpt jg agama,...inshaAllah,..abg doa kan...(ni time abg taw, time adik2, abg xthu la, xjanji, tp, inshaAllah, adik2 doa, Allah akan bantu)..utk persiapan di INTEC, abg xberapa arif, sbb mmg xpernah ade pengalaman kat sane...

kalo pasal biasiswa dr JPA tau dpt biasiswa boleh ubah dr MARA atau pinjaman pelajaran dr MARA,adik2 jgn risau, ni sume dr khazanah Allah, banyak la...sngt2 bnyak2, lagi2 dlm euro kan..kayo2..:)...tp, adik2 kene ingat, ni sume dr Allah, dan perlu di gunakan utk Allah...:)...stdy baik2, jd muslim y baik utk agama nnt taw...

Abg senarai kan sikit "khazanah" dr Allah ni....abg bahagi kan 2 bahagian, sewaktu adik2 di MFI, dan sewaktu adik2 di perancis...

Di Malaysia France Institute

1) adik2 akan dpt elaun sebanyak +- RM 400 sebulan, duit makan
2) penginanpan free, xperlu bayar, JPA atau MARA da setlekan
3) adik lepak n stdy jd muslim y baik je
4) xyah pk pasal yuran2 n buku, cume ade buku y lecture syorkan je adik2 kene beli
5) b4 fly nnt ade elaun buku dan pakaian xsilap +- RM 400
6) elaun laptop(utk biasiswa boleh ubah MARA sje)

Di France

1) adik2 dpt elaun bulan sebnyak +- 900 euro ( currency skrg 1 euro = RM 4.40 ) ...Allah3..bnyak kan..hihi
2) elaun setiap pindah rumah sebnyak +- 900 euro
3) elaun praktikal +-1800 euro utk sepuluh mggu puny praktical
4) bantuan dr kerajaan Perancis sebanyak +- 120 euro sebulan(utk penginapan)
5) kalo da berkeluarga , bantuan dr kerajaan Perancis makin bertambah
6) tiket flight adik di taja oleh scholar utk tiket pergi dan balik sahaja...(mcm abg, lima thun di Perancis, tiket dtg france utk tahun pertama dan tiket blik msia utk tahun ke-5 , kedua2 tiket ni di taja oleh JPA)
7) adik2 mmg xde bebanan dr segi kewangan, so, adik2 perlu JAGA AGAMA N JAGA PELAJARAN JER

dan banyak lagi...kene bnyak syukur,...khazanah Allah mmg luas, so, adik2 kne gune sebaik mgkin, adik2 leh balik tiap2 thun, jmp fmily, gembira kan fmily dan sbgny....
pilihan pd adik2 sume, mcm mane nk guna kan khazanah n nikmat Allah ni pd tempat ny..inshaAllah..semoga baik2 je..

seterusny, abg nk terangkan sikit suasana kat Perancis ni, sesampai ny di sini, adik2 akan duduk 2 bulan bersama family angkat, waktu ni la, mgkin ade diantara pelajar y culture shock or islamic shock..hihi
seriusly, abg islamic shock...sbb waktu ni, kene solat sorg kat rumah, xdpt g masjid, xdpt dngar azan,dan mcm2 lg la...tp, rilek la beb, kejap je 2 bulan tu,bnyak kan doa, bnyak kan amik hati family angkat tu, tunjukan akhlak org islam mcm mane kat die..:)...mgkin boleh jd asbab mereka masuk islam kan..inshaAllah..

lagi abg nk tambah...satu2 ny negara y abg rase lain dr negara kat europe ni, negara y penuh dgn org arab,terutama ny dr morroco,tunisia dan algeria, sbb ny, utk pengetahuan adik2 y mulia, france pernah takluk dan jajah ketiga tiga negara arab tersebut,sbb tu merata org arab, dan kdg2 adik2 jarang jmp org perancis sendiri kat satu2 tmpt tu, da rse mcm duk negara arab da..hihi..hebat Allah kan..:)

dan abg rse, entry ni pon da cukup pnjang, nnt abg link kan skali, link blog kami di france ni... senior2 baik2,jgn risau, meh la dtg, ramai kan lg komuniti org melayu Islam kat sini...org arab pon seronok tngok org  melayu , mata sepet sikit, hidung kemek sikit, tp, amalkan agama dlm hidup...:)..

perkongsian ni, lebih kurang la, xde la exact sngt,cukup utk memberi gambaran pd adik2 n sume secara ringkas..inshaAllah..moga beri manfaat pd sume...

nant pape, leh je contact abg...kat FB or kat mane2 la..

akhir kate,

semoga Allah merahmati , memberkat dan meredhai kite sume...faham maksud hidup n matlamat hidup kite....sbg khalifah n hamba....ke mana pon kite pergi, kite membawa perintah Allah SWT dan sunnah Nabi Muhammad SAW


*doakan sy kat sini, semoga berjaya dgn agama, sebut name "Abu Zarim Bin Mohamad".
ok bro n sis, jmp lg beb..inshaAllah..:)










14 comments:

asraf isa said...

dah lama menunggu entry abg...rindu rr nk dgr abg bg tazkirah n motivasi :)
semoga dapat habiskan menuntut ilmu di sane...

izzat rusydi said...

I'm ex-SBPIS and bru jek lepas dpt result. Sekarang ne tgh pening2 nk isi borang scholarship
sy just nk tnye - study kat france ne dlm bidang engineering ape ehk ??

Abu Zarim Mohamad said...

izzat rusydi :

cntct la abg melalui email :
abuzarim2010@gmail.com
tel(whatsap) : +33619875156
kat FB ke...
nnt abg leh explain kalo nk tny pape la...

pape pon, abg amik mekanikal kat france..:)

Abu Zarim Mohamad said...

acap :

tu la beb...gua pon rindu nk dengar lu azan n nashid...
amin2, semoga enta pon berjaya gak...jd cikgu...:)

Shakirah Rosli said...

MasyaAllah entry abg ni sgt membantu saya yg akn masuk MFI julai ni. Thanks ye bang ^^ ada family angkat ke ? huhu

Nureenra sya said...

salam,bley sy dptkn pencerahan utk fr eng drpd pihak pemilik blog?

Nureenra sya said...

bley sy dpt lbey pencerahan?

muhamad haziq said...

assalam abg
saya baru mendapat keputusan spm dan telah memohon utk ke france for engineering. Saya nak tanya sekiranya saya dipanggil untuk diinterview, apakah bentuk soalan yg mereka iaitu JPA tanya semasa zaman abg dulu. Adakah perlu bertutur serba sedikit didalam bahasa perancis. Utk pengetahuan abg, saya ada mengambil elective subject french n alhamdulillah lulus. Adakah ini sedikit sebanyak menyumbang kepada peluang saya utk terpilih. SPM saya 10A. satu je A-.the rest 6A+ n 3A. Mohon jasabaik abg utk bantu saya bagi tips sekiranya dipanggil temuduga.
Wassalam

muhamad haziq said...

abg,
saya cuba guna no yg abg kasi tu utk whatsapp, tapi tak de whatsapp.
wassalam

Abu Zarim Mohamad said...

cntct la abg melalui email :
abuzarim2010@gmail.com
tel(whatsApp) : +33750853180
kat FB ke...
nnt abg leh explain kalo nk tny pape la...

pape pon, abg amik mekanikal kat france..:)

hafiz azeman said...

Awiz sihat x bang??

Anonymous said...

Maaf .. nak tanya..
Sebelum menyambung pengajian peringkat kursus persediaan di Perancis, pelajar-pelajar akan ditemuduga oleh sebuah panel yang terdiri daripada pensyarah-pensyarah daripada universiti-universiti di Perancis bagi menentukan samada pelajar layak atau tidak untuk menyambung pengajian peringkat persediaan ke Perancis., 'kan? Diorang tanya apa ya? Soalan2 yang macam mana? Lama tak proses interview tu? Boleh kongsi pengalaman interview dengan diorang?

Terima kasih ya. :)

Saya Diana by the way.

Anonymous said...

Maaf .. nak tanya..
Sebelum menyambung pengajian peringkat kursus persediaan di Perancis, pelajar-pelajar akan ditemuduga oleh sebuah panel yang terdiri daripada pensyarah-pensyarah daripada universiti-universiti di Perancis bagi menentukan samada pelajar layak atau tidak untuk menyambung pengajian peringkat persediaan ke Perancis., 'kan? Diorang tanya apa ya? Soalan2 yang macam mana? Lama tak proses interview tu? Boleh kongsi pengalaman interview dengan diorang?

Terima kasih ya. :)

Saya Diana by the way.

Irfa said...

Wah ada blog..nt nk.khatam lh