layanz~~

Monday, November 7, 2011

raya?,,,aidil fitri n aidil adha,,,di rantau orang,,:/


Daripada Abu Umamah r.a berkata : Aku mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda:“Bacalah Al Quran sesungguhnya ia akan datang di hari kiamat sebagai syafa’at kepada pembacanya”.( Hadith Riwayat Muslim )






























assalamualaikum,
,,syukur pada Allah,,"ALHAMDULILLAH",dgn izin Allah,dgn kasih syg Allah,masih mampu lg utk kite bernafas,walaupon hakikat keupayaan utk bernafas itu sendiri,dtg dr Allah,,,ape jawapan kite kalo di tny,"mengapa Allah masih hidup kan kau pada hari ini?"...jawapan yg diajurkan oleh imam ghazali,adalah "sbb Allah ingin beri kite mase lagi utk bertaubat atas dosa2 kite",,,subhanAllah,,,jawapan yg mantap,,,
kadang2 kite teringin sngt supaya Allah beri segala ape yg kite minta,
,,tapi,ingat lah,Allah xberi ape yg kite nk,Tapi,Allah beri ape yg kite perlu,dan ape yg terbaik utk kite,,ssguhny Allah Maha mngetahui,,,hari ni ana ada story sikit,utk di'story'kan,,:)

perjalanan di rantau org ketika hari raya AIDIL FITRI.....walaupon da jauh da syawal tggalkan kite,,,,:)
ana mula kan dgn bulan ramadhan,,,


“Ya Allah, berikanlah keberkatan kepada apa yang Engkau beri kepada kami,
dan jauhkanlah kami dari seksa api neraka.”


suasana ketika berbuka bersama rakan2 ketika ramdhan,masing2 bw juadah masing2,walaupon kdg2 ana bawa perut je,..hihi..bese la duk bujang,ada rse malas n xbersemangat nk masak,tp, kalo nk khidmat utk kwan2,insyaAllah,sy sedia,,,:)

sebelum memulakan perjalan utk "balik kampung"**(pembaca doa adalah si baju hijau tu,,:P),sebenarny, kami akan beraya di bandar lain,so pegi naik kete,yg drive pon yg baju hijau tu,,,:)

(Az Zukruf 43:13-14)
"Maha Suci Tuhan yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami, sedang kami sebelum itu tidak terdaya menguasainya.
Dan sesungguhnya kepada Tuhan kamilah, kami akan kembali"

lame gak on the road,,:),,mengantuk gak la drive lme2,,:),,dgn xbiasa nye,driver belah kiri,lorong memandu belah kanan,,,
janggal2,dgn highway 130 km/h,laju2 beb,,:)..qu'Allah nous facilite...amin,

kalo perasan,ada papan tanda ke AIX,bandar situ la kami nk tuju,,,kite teruskan lagi perjalanan kite,mengembara di tempat org ni mmg membuka mata,lihat struktur alam yg berbeza,hebatny Allah,gunung ganang banyak gak kat france ni,,:),


sesampai nye di AIX,

29.8.2011


bermula dgn berbuka puasa yg terakhir di bulan ramdhan rumah mejar faris,bermula la syawal,,,HARI RAYA AIDIL FITRI,,,,
habis je melantak,,,,kami pon solat,berimam kan si baju hijau ni lagi,xde org lain ke,haish,naik menyampah lak,,hihi,,,,siap takbir lagi tu,,,keluar sume urat2 tengkok,,,,anak tekak pon mcm nk keluar je,,,tp,itu lah tanda syukur pd Allah,bertakbir di hari
raya,,,ALHAMDULILLAH,,


ayat 185 surah al-Baqarah yang bermaksud: “Dan supaya kamu cukupkan bilangan puasa sebulan Ramadan dan supaya kamu membesarkan Allah dengan Takbir dan Tahmid serta Takdis kerana mendapat petunjukNya dan supaya kamu bersyukur.”

,,kelihatan beberapa ahli jemaah,sedang khusyuk bertakbir,,,,terasa sebak sebenarny,bile mengenangkan keluarga,sanak saudara di malaysia,
ini lah cara pengisalah dr Allah kepada kite,moga kite dpt belajar dari sume perantaraan tarbiah dr Allah,,,Allah hantar kite bukan saje2,ada sesuatu yg perlu kite ca
ri dan kite
belajar,,hakikat penghantaran kite,,,hurm,,,di hantar atas maksud Agama,bagaimana Allah boleh tertegak dan kukuh di sini,...moga kite kekal dlm hidayah Allah,,:)


rakan2 yg ceria mnyambut syawal yg mulia,,,masing da ready utk persiapan esok pagi nye,,,pagi raya,,..masing excited,1st time raya kat tempat org,jauh dr family,perasaan pon bercampur baur,,seronok,sedih,sebak,,,,,mcm2 lagi,,,
dan ana????menitis air mata mngenangkan kekasih hati yg jauh nun di malaysia,moga Allah pelihara mereka,,3 pg lebih dah bangun utk call sume,khusus nye family,(ayah,um
mi,adik2,mak cik2,mama n kawan2)

Call sampai dah la subuh,tahajud sekejap,pastu solat subuh di masjid di Aix.Balik je,terus siap2,gosok baju,terlupa bw baju raya lak,so,pinjam baju kawan.Gerak pukol 8 utk g
solat raya.Duta besar Malaysia pon dtg. Bergambar juga bersama beliau. Lepas tu g raya rumah kolenel rhazif. Bnyak sngat makan.,seronok2 sebab suasana mcm kat msia. Syukur sngat,walaupon xde peluang nk beraya di masia,Allah masih bg peluang utk rase suasana beraya di malaysia. Makcik2 yg berkhidmat di kedutaan tu ygmasak sume.Ketupat,lemang,nasi impit,kuah kacang,dan sbgny,,,best2…Alhamdulillah


keseronokan melenyapkan kesebakan,,,:)


inilah nikmat Allah,,,kemana pon kite berpijak,masih ada lgi rezeki utk kite,lemang,ketupat,kuah kacang,rendang,berpeluang jugak merasa sume jenis makanan ni,,:),
,
masing2 lepak2 je dengar pegawai dr duta beri ucapan,,lagi2,kepada kami ni,stdy pakai duit kerajaan(duit rakyat..:)..),,kene brain wash sikit di pagi raya,,,,moga dpt amik manfaat,,:),,,

bermula la raya AIDL ADHA,,
raya ke 2 di perantau,,,kali ni berbeza,kami beraya antara kami je,tidak bersama duta,xdpt nk bt korban,sbb agak sukar utk cari kambing,ini kan kerbau,lagi la susah,,xthu la org fr
ance thu x kerbau tu pe,,khih3..:)

bergambar setelah habis solat raya,bersama beberapa org arab,,:)..mereka mmg seronok jmp org malaysia,,:),,

eh3...sape ni,,,muka xleh bla,,,hih,,,sebenany,budak ni ngah lead takbir,"sementara tggu beberapa kwan2 sampai,kite start dulu la ea",kata si budak itu
A:"sape nk start dulu?",,
B:"sape2 je"
A:"abg start dulu,sy lepas abg"
dialog budak tersebut sebelum memula kan takbir,,:)..


ayat 185 surah al-Baqarah yang bermaksud: “Dan supaya kamu cukupkan bilangan puasa sebulan Ramadan dan supaya kamu membesarkan Allah dengan Takbir dan Tahmid serta Takdis kerana mendapat petunjukNya dan supaya kamu bersyukur.”


rakan2 pon merasai kesebakan di pagi raya,bile dngr takbir tu,puny la sedih,,Al
lah saja yg tahu,ikot kat hati,nk nangis je,,,,tapi,,mst kawan2 kate nnt.."abuzar,anta ni,muka je lagend,tapi,hati mcm budak kicik"..:)...

juadah seperti bese,,,ketupat,rendang,kari daging,,,mmg terbaik la,,Allah bagi sedap,,,moga ukhwah antara kami kekal dan Allah satu kan hati n fikir kami,,:)






bila kamera man request nk amik gmbr skali,ana layan je,,:)yg kanan ni senior,skrg kat marseille,:)

ini lah sahabat2 org arab yg ana selalu jmpe di masjid,sngat baik, sngt respect org malaysia,dan negara malaysia,,,

ana suke gmbr ni,,,sebenarny bnyak kwan2 arab yg ana jmp kat masjid yg baik2,,,cume mgkin mereka solat di tmpat lain kot,so,xjmp la,:)...

**kami sewa dewan gymnas utk solat raya,,,:),,,kutipan derma hari raya utk bayar sewa dewan tu,mmg mujahadah berada di tempat org,moga perantaraan akhlak dan usaha kite,walaupon sikit,mampu ubah france menjadi negara ISLAM,dgn izin Allah,,ameen,,


                                                       










sempat gak potong sikit daging korban,,:),,alhamdulillah,,,sembelih
kambing,,:)


moga Allah berkati kite semua,,,,MAAF ZAHIR DAN
BATIN,,,,andai ada salah n silap,,,

moga masing2 dpt amik manfaat,,,faham dgn nilai agama utk seluruh manusia,,,:)

8 comments:

laoshi' asraf isa said...

semoge Allah permudahkan urusan nta di sana..

Anonymous said...

alhamdulillah..
disamping berstory..
ada selit2kan dalil n nilai2 islam..
Jazkllah..

wni

NooR AzLen BinTi HaRoN said...

assalammualaikum

sebak akak baca.

moga adik dan kawan2 semua brolwh kejayaan.Amin Ya Rabbal alamin

Gunakan peluang yg dberi sbaik2nya dik..Adik n kwn2 adlh insan2 yang terpilh..Semua kita adalah Yang dipilih oleh ALLAH utk merasai kehidupan d dunia ini.

Salam aidiladha dari Bumi Malaysia buat adik dan kwn2 d France.

Moga kembali ke Malaysia dgn sebuah kejayaan yg cemerlang..berbakti kpd keluarga,bangsa dan yg penting utk agamaNYA

nam said...

assalamualaikum wbt..

selamat hari raya eidul adha...

sgt2 suka entry ni. (sedih sbnrnya)..

semoga Allah merahmati dan melimpahkan kasih sayang dan rahmat yang mencurah-curah kepada adik di sana..

nanti dah balik malaysia boleh akak belanja makanan tempatan pulak.. insyaAllah.. (",)..

just take care n be strong ya.. Allah always by urside. insyaAllah..

Hidayatullah said...

besnye beraya dapat makan kambing..haha

jgn sedih2 braye kat sane.. nnt da jd org awam tiada lagi rehat buat kita..haha

Anak Pendang Sekeluarga said...

mashallah,dulu prof sanna di sana,sorg2 buat dakwah...kini tuan pulok...buat boleh saham besaq tu..

Wilayah Sepet Kuku said...

As salam..

kat mana pun, kasih sayang tetap tak berkurang kan...

sejuk mata memandang wajah...Allah Maha Besar, semoga beroleh kejayaan difrance dan kejayaan besar di akhirat..aamiin

ukhti,mardhiah said...

salam ateh...im back!

wahh....cuci mata baca entry ni...walau pun hang pakai baju orang d hari raya hang tetap ensem ateh, jgn risau,jgn risau, akak back up...hihi

cewah...untung sapa dapat ateh ni..serba serbi tahu...<3 budget best lah tu.ihhi

k, nk p ngembara balik..

ateh, by the wy, ateh pakai jubah dgn serban lagi hot dari pakai baju melayu tu.

jemaah tabligh memg hotstuff semuanya.<3