layanz~~

Saturday, December 29, 2012

keseronokan dan kelainan

assalamualaikum....

2.12.2012....

alhamdulillah,update via mobile je ni...:)
mggu y berlainan dgn mggu2 y lain,keseronokn y dpt di kongsi secara umum...
mggu y bukan di isi dgn mngadap laptop sepanjang masa shgga mata mnjadi kabur,kepala mnjadi sakit,...dan tidak pulak di isi dgn benda2 lain y x bermanfaat

kelainan y ade pd mggu ni adalah,pergaulan dgn org tempatan,rugi n malang ny kite student hari ni,y tggal atau belajar negara org,tp,terlalu sedikit y ingin membina hubungan dgn mereka,shgga manfaat y ade dlm diri mereka,xdpt kita amik....dan manfaat y ade dlm diri kita,xdpt kita kongsi dgan mereka...Allah3x...dengan Izin Allah...

bermula dgn kehadiran sy di masjid La Seine Sur Mer,Toulon,di sambut gembira,senyuman y terukir pd wajah,cukup mggambarkan keriangan pd hati mereka,dan sy pon seronok,da la sy dtg masjid tu die y amik,...alhmdulillah

Akhlak y nabi ajar pd kite sume,pd para sahabat dan umat ny,cukup indah,sbb tu dgn akhlak saje, agama boleh berkembang,hidayah boleh tersebar,...



berbuka...mmg terbaik beb..:)


nyum3...:)


ahli jemaah y agak stylo...


bacaan kisah sahabat selepas makan ringan malam.. 


sahur terhampar...
*gua teman diorg sahur,tp,gua xpose, sbb gua pose 9 dan 10. diorg pose 10 dan 11..:)

~ya Allah,,akhlak ape ni ???...hmmm...

dtg beramik dan disyukuri...
buka pose dihidang..
tempat duduk dikhaskan...
tilam dibentang...
tido diselimut...
sahur dibentang...
balik berantar dan ditangisi(sedih)...

muliakan org alim,hormati org tua,kasihi kanak2...

ini lah akhlak sebahagian org arab di sini,yg istiqamah bt pengorbanan utk agama,sehgga Allah letakan hakikat "memulikan org lain" dlm diri mereka..:)..moga kite yg ade sifat mcm ni,terus istiqamah..kalo y xde lg,moga Allah letak kn sifat ni dlm diri kita..DF dgn penuh kasih syg..:)...sbb org yg di layan,akan rse sngt terharu dan boleh mengalir air mata kot,,,Allah3x..:)..**kalo org arab yg xfaham agama,diorg kasar sikit,rase mcm nk 'tinju' dgn penuh kasih syg je..:)**,,:)...~~berbuka 10 muharram~



sebahagian peserta yg dtg...masih ade lg y xdtg...
*xamik pic sume,sbb ade minah arab y freehair

satu lg pengalaman y xleh bla,ade jemputan ke majlis kesyukuran la,oleh satu persatuan islam kat sini,'EMF-etudiant musulmant france'-pelajar islam perancis'...kehadiran lebih kurang cincai kira,tolak tambah bahagi darab,ade dlm 60 org la,gua da la dtg lewat,sbb wa ade prog kat masjid La Seine sur mer tu,dtg2 je,president persatuan tu,dtg jmp wa,bgthu,'sy ade book someone utk mngaji kat depan b4 sume makan,tp,die xdtg,so,boleh x kalo awak ganti,pergh...xleh bla,time tu,perut meragam la,kepala pening la,mcm2...mgkin sbb wa dtg pakai jubah merun n kopiah putih,tang2 tu lak nk suh wa jd Qari kat majlis tu..mmg style..haha...sebelum wa bg kate putus sama ade wa nk ngaji ke x,die terus kate .'sy bg kamu mase sikit,kamu prepare la'...pergh...waduh2...y ujian ny,president die pmpn,pmpn arab xyah cite la beb,rupa ade...:p...alhamdulillah,Allah pelihara...:)...



perbincangan pe bende ntah ni..

mmg gigil beb,xprepare pape,wa sebat je mne2 surah y wa rase wa boleh bt lagu 'muhammad Taha' or 'mishari' or 'ghamidi'...or sape2 je la,...huhuhu...so, wa pilih surah al fatihah sbb permulaan dan wa pilih surah yassin sbg surah utama, alah, bace semuka cukup la kan, kang lebih2, ramai lak minah2 arab ni cair..haha..astagfirullah,,gurau2...

so....wa mula kan dgn goreng2 sikit..sudah tentu lah dlm bahasa perancis, kalo wa sebat bahasa melayu, haram diorg xfaham...:)...

beri salam, selawat ke atas nabi...then goreng...

assalamualaikum wbt, selawat ke atas nabi, then,

"en fait, je recite pas tres bien, mais , juste pour prendre le baraqa de Quran, les paroles d'Allah SWT, donc, je vais essayer de reciter ce que je peux, inshaallah, je commence par suratul Fatihah et apres suratul yassin"

Alhamdulillah....habis je wa bace, diorg mcm suke n gembira la...gua pon terharu la,,,puji2 bagai,..then peluk wa ...hihi...mcm artis lak...moga Allah jg niat wa...tp,wa pon seronok dpt gembira kan diorg,,,dan wa raikan setiap pelawaan mereka...moga Allah berkati...

lepas tu je, wa minta diri utk pulang sbb wa ade prog muzakarah ngan senior n kawan wa..:)...

semoga Allah guna kan kite utk mnjadi asbab hidayah tersebar seluruh alam..inshaAllah

Alhamdulilllah....

5 comments:

Anonymous said...

terbaik! .. thanks for sharing..

Anonymous said...

Alhamdulillah

fuad ansari said...

alhamdulillah.. seronok baca entri ni....

tidak hairan jika sebab utama manusia tertarik dengan islam adalah dengan perantaraan akhlak yg baik.. (",)

Ummu Fatimah said...

merci pour le partage

Shakirah Rosli said...

wah qari..menariknya :D subhanallah